Sunday, June 26, 2011

7 Bunga Menakjubkan

1. Rafflesia

Boleh membesar sehingga 3 kaki diameter.. hanya boleh dijumpai di Benkulu, Pulau Sumatra, Indonesia dan Malaysia sahaja..bunga terbesar di dunia dan ianya parasit..


2. Welwitschia Mirabilis

Bunga ini hanya ade kat Gurun Namib..ni lah bunga kebangsaan dorang..diconsidered sbg living fossil..nampak mcm ade byk daun..sbenanye ade dua helai je..tp bila dh kena angin,daun dia b'pecah n nampk cm byk..daun dia boleh m'capai panjang 12 kaki.


3. Hydnora Africana

Ada kt Afrika Selatan..dia ni parasit..pokok asal bunga ni hidup kat akar-akar pokok host yg family Euphorbiacea..jd..bunga je la yg nampak keluar dr tanah..berbau najis..dia attract dung beetles dengan carrion beetles untuk jalankan proses pollination.


4.  Wolffia Angusta

Bunga ni bunga t'kecil di dunia..xde daun, batang dan akar..bunga ni hidup di kawasan air tawar..highly nutritious..di makan sebagai sayur di Burma, Laos dan Thailand..tapi bunga ni bukan alga..


5. Black Bat Flower

Boleh didapati di Afrika, Madagascar dan Amerika Selatan..misai bunga ni boleh m'capai panjang satu kaki..dikenali sbg Devil's Flower disebabkan warna dan bentuknya yg pelik tuh..kadang2 bat flower ni ada warna hijau keunguan..

 

6. Belladona, Atropa Belladona

Bunga ni b'asal dr Eropah, Afrika Utara dan Western Asia..di guna dlm perubatan,kosmetic dan posoning..buah bunga ni sgt b'toksik..nama saintifik 'Atropa' tu diambil dari dewa Greek, Atropos..yg b'tanggungjawab menetukan kematian manusia..' Belladona' pula ayat Itali yg b'maksud perempuan cantik..kalau t'makan boleh menyebabkan halusinasi dan kematian..in Ancient Rome,bunga ni diguna sbg murder weapon.

7. Amorphophallus Titanum

Hidup di Sumatra..b'bau bangkai untuk menarik perhatian pollinators..bunga ni pernah di-cultivate di zoological garden Wilhelmina di Stuttgart, German..sebesar 9 kaki 6 inchi.No comments:

Post a Comment